Bent u eigenlijk wel geschikt voor een Cane Corso?!

U wilt wat gezelligheid in huis?  een huisdier? Of bent u toch beter af met een cactus!?

U neemt namelijk niet alleen de gezelligheid in huis, maar zoveel meer. En zeker als u de keuze heeft laten vallen op een Cane Corso!! En zijn zijn eigenschappen wel datgene waar u naar op zoek bent? U schaft een Cane Corso namelijk voor 10-12jaar aan en hij zal deel uit maken van uw gezin. En alleen voor een Cane Corso kiezen voor zijn `stoere` uiterlijk zal u uiteindelijk voor verrassingen doen staan met grote gevolgen

 

Hier worden een aantal punten kort besproken die u moet weten of waar u rekening mee moet houden, die van toepassing  zijn op een Cane Corso. Uiteraard is elke Cane Corso een individu en zijn er gradaties in karaktereigenschappen.

Hier meer CANE CORSO INFORMATIE

 

 

DE CANE CORSO IS EEN HOND VAN GROOT FORMAAT 

Met een schofthoogte van 60-68cm en een gewicht van 40-50kg (uiteraard zijn er gevallen die kleiner of groter zijn en lichter of zwaarder)
Dit betekent dat er een flinke hond aan uw riem zit en dat het van belang is, dat buiten dat er een goede riemtraining nodig is, u hem wel de baas bent.

U vind het vast niet prettig dat u uitgelaten word door uw Cane Corso!

Ook bij het zien van zijn imposante uiterlijk zal niet iedereen even positief reageren. Laat hem niet ongevraagd op mens en dier af laten rennen en zorg dat wanneer u hem los heeft hij ook onder appèl staat. Weest u zich ervan bewust dat u de keuze maakt voor het ras en dat in geen geval u een ander tot last moet zijn.

 

DE CANE CORSO HEEFT EEN HOGE ENERGIE-LEVEL
Hij is zeer atletisch, geeft de voorkeur aan een fysiek zwaardere activiteiten en psychologische activiteiten, en deze in variaties om niet verveeld te raken. Na inspanningen zou hij zijn rust zoeken.Een Cane Corso is altijd wel in voor een wandeling, spel, werk of een taak.

Cane Corso die op grote stukken grond wonen hebben in verhouding minder beweging nodig dan de degene die klein behuisd zijn.  Dat betekent niet dat u uw Cane Corso zo in de tuin kunt gooien want dit zegt niets over voldoen aan zijn behoefte en dit kan ongewenste gevolgen geven in zijn gedrag

 

DE CANE CORSO WAS EEN GEBRUIKERSHOND

Hij werd ingezet voor verschillende doeleinden en maakte lange (werk)dagen. Hun uithoudings en doorzettingsvermogen waren hierin van groot belang. Dat betekend dat de Cane Corso  veel beweging, werk of een taak nodig hebben om verveling te voorkomen. Werk en taken moeten aangeleerd en begeleid worden. Verveling kan zich uiten in vernielzucht, overmatig blaffen, zenuwen of zelf de leiding willen nemen (met verder gevolgen) 

 

TRAINBAAR

Hoewel een Cane Corso beter trainbaar is dan andere molossers, heeft hij vaak net een andere aanpak nodig dan de standaard trainingen . 

Hij is intelligent, heeft een goed geheugen en voldoende temperament. Zijn intelligentie maakt dat hij u feilloos aanvoelt en ook daarop zou reageren. Zijn sterke geheugen maakt dat hij veel aangeleerde dingen kan doen wanneer hij volwassen is. Het temperament zorgt voor zijn snelle reactie van overschakelingen tussen prikkels, en wanneer nodig dominant maar met beheersing. De band tussen Cane Corso en baas is van zeer groot belang!!!Die moet zelfverzekerd en consequent maar niet door middel van onderdrukking.

Hij leert snel. Dat betekent zowel de positieve als de negatieve dingen. Een jonge ( 3-5maanden) Cane Corso leert ZEER snel terwijl dit bij een oudere (vanaf 12 maanden)  langzamer gaat. Aanleren gaat makkelijker en sneller dan afleren.

 

EEN CANE CORSO EN ZIJN BAAS

Vaak heeft de Cane Corso een voorkeur. Hij zoekt leiding en die MOET u hem als baas  zeker geven.  Een natuurlijk overwicht, consequent, zelfverzekerd, kalm en duidelijk zijn de woorden die het beste passen bij de ideale baas voor een Cane Corso. Zijn gevoeligheid maakt dat hij zijn baas kan lezen tot in detail. Ben u gespannen dan zou uw Cane Corso dit direct aanvoelen en daarop inspelen.

 

EEN CANE CORSO EN  GEZIN

Een Cane Corso heeft een grote liefde voor zijn gezin, uiteraard zijn baas maar ook de kinderen. Maar moet daar wel GOED mee gesocialiseerd worden. Dit betekent dat u ook uw kinderen goed voor moeten lichten wat wel en niet te doen met hem. Zowel de Cane Corso als uw kinderen moeten dit leren.  Geen enkele hond houd er van dat kinderen/mensen hem in de ogen prikken!! 

Voor hele kleine kinderen kan de volwassen hond iets onstuimig zijn, soms vergeet de Cane Corso zijn grootte.

En leer een kind altijd eerst vragen voordat ze een hond aaien (dit geld voor elke hond van welk ras dan ook!! Een hond kan ziek zijn, pijn hebben enz en daardoor snel geprikkeld)

 

ANDERE HONDEN

De Cane Corso is niet altijd even tolerant naar andere vreemde honden. Zijn ze er van pup af aan mee opgegroeid vormt dit vaak niet zo´n probleem. Problemen kunnen voorkomen  uit nare ervaringen waarbij de Cane Corso heeft gekozen voor `aanval is de beste verdediging`, angst van de baas, intolerantie naar dezelfde sex of bepaalde rassen die extra triggeren.

 

WAAKZAAM

Een Cane Corso is van nature waakzaam en alert met een stuk nieuwsgierigheid. Hij zult u alarmeren bij onraad. Dit heeft in het begin wel begeleiding nodig om te voorkomen dat uw CC overdreven waaks wordt en op alles en iedereen gaat reageren.

 

VOCAAL

De Cane Corso laat zich wel horen. Blaffen, janken, piepen, mopperen, snurken,  een echte prater. Is het ongewenst bezoek of een bekende?! U zou dit moeten horen wanneer u uw Cane Corso goed kent.

 

ZELFSTANDIGHEID

Een Cane Corso heeft het vermogen zelfstandig te kunnen zijn en te werken. Denk hierbij aan het bewaken van het erf. Dit vereist wel de nodige training. Niet elke Cane Corso is hier geschikt voor. En slechte begeleiding kan leiden tot ongewenst gedrag. Over het algemeen wil een Cane Corso het liefst samen zijn met baas /gezin, maar ook dit kan overgestimuleerd worden en zorgen voor verlatingsangst

 

GERESEREVEERD

Hij is gereserveerd en afwachtend naar vreemden. Geen allemansvriend.  Met de baas in de buurt zal hij een meer open houding aannemen, de baas goed lezen en daarop reageren. Bij goed volk word men vriendelijk begroet. Hierbij zie je vaak wel dat de toenadering van de kant van de Cane Corso moet komen.

 

VERZORGING

De vacht is kort harig, met ruiperiode, zeker twee keer per jaar. Ogen en oren kunnen gewoon schoongeveegd wanneer nodig.

 

COUPEREN

Tenzij medisch is dit in Nederland verboden. U krijgt de oren en staart er gratis bij ;) Een puntje. De staart kan heel krachtig zijn en in enthousiasme maait met gemak uw servies van tafel of slaat hij de striemen op uw benen.

 

JACHT- EN DRIJFVERMOGEN

Van nature beschikt de Cane Corso over een jacht en drijfvermogen. Dit vereist uw aandacht. Het beperkt zich niet tot wild, deze eigenschap houd meer in en u moet dit goed begeleiden. U wilt namelijk voorkomen dat hij dit soort dingen zonder toestemming gaat doen.

 

HOE SCHOON IS UW HUIS

Bent u erg gesteld op uw witte stoffen bank.. Nou de Cane Corso niet. Een Cane Corso kwijlt. Sommige alleen iets bij extra inspanning, de ander maakt hele slierten al bij de gedachte dat hij mag eten. Bij het uitschudden is er dan dus kans op los vliegende klodders of ze vegen het netjes af aan uw kleding of meubels.

En dit geldt voor alles, een extra figuur in huis betekend extra rommel, of dit nu een Cane Corso, een ander ras, huisdier of kind is.

 

KOSTEN / PRIJS

Een Cane Corso is een grote hond. Dus meer kosten, voor voeding, aanschaf van spullen, dierenarts, medicijnen enz. 

De aanschafprijs... Het aanbod in pups is soms groot en prijzen lopen uiteen. Maar bedenk u wel, verantwoordelijk fokken van een nest kost tijd, geld en heel veel voorwerk. Het uitzoeken van lijnen in gezondheid en karakter, match van de ouders, kijken naar eventuele nageslachten, de gezondheidstesten zoals HD, dan de kosten van de dekking, de extra verzorging van moeder, de pups verzorgen, stamboom, chip, inenting enz. Maar het belangrijkste is de informatie en hulp die wij u kunnen bieden uit onze ervaring. Zijn er vragen, problemen of twijfels dan moet u deze kunnen bespreken.

 

VERSCHIL IN KARAKTER

Er is een standaard die aangeeft hoe het karakter is van de Cane Corso. Maar deze eigenschappen  kunnen per lijn verschillen.Zo zou de ene Cane Corso meer jachtinstinct en de ander makkelijker zelfstandig kunnen werken. De verschillen hierin komen door de veelzijdigheid die de Cane Corso kent uit zijn geschiedenis. 

Bedenk wel wat er niet in zit haalt u er ook niet uit maar wat er wel in zit, wilt u dat eruit halen!?

 

 

Uiteraard zullen er uitzonderingen zijn op de gegeven punten deze, zowel positief als negatief.

Laat u goed voorlichten op andere sites, fora, shows en bij fokkers.  Geef ook aan wat u zoekt in een Cane Corso, misschien heeft u het verkeerd begrepen of twijfelt u over bepaalde dingen en blijkt de Cane Corso toch niet het geschikte ras voor u.