SOCIALISEREN

 

INSTINCT is aangeboren drift gericht op overleven, is onbewust en dus niet aangeleerd voorbeeld, pups stimuleren de melkklieren door te trappelen.

INPRENTING korte periode van leerproces door waarneming en word opgeslagen in het geheugen, heeft zeer groot effect op het verder leven

SOCIALISEREN is het leren goed te kunnen functioneren binnen de groep en leefomgeving, dit is dus aangeleerd

Leren wat hij kan verwachten, wat er van hem word verwacht, wat mag of moet niet en wat wel.

 

Een stuk begint al bij de fokker, het bewust worden van hond zijn, een Cane Corso. Een zeer belangrijke fase die nogal word onderschat. En zijn eerste menselijke contact. Maar het grootste gedeelte van socialiseren gebeurd bij zijn nieuwe baasjes.

Socialiseren is o.a, omgevingen ontdekken, contact met soortgenoten, contact met mensen en dieren, lichaam betasten, zindelijk maken, alleen zijn, autorijden, benchtraining enz. Maar dit blijft persoonlijk. Bijvoorbeeld, wanneer u nooit met de trein reist en dit ook nooit van plan bent zal het wennen aan treinreizen en het bezoeken van drukke stations niet van prioriteit zijn.

DE BELANGRIJKSTE REGEL; Respecteer zijn eigen tempo. Geef hem tijd ervaringen te verwerken. Wat u ook van plan bent te ondernemen zorg dat het een positieve ervaring word. Wanneer u twijfelt of de situatie niet of moeilijk kan inschatten, ga de situatie dan liever uit de weg wanneer dit mogelijk is. 

 

"OVERSOCIALISEREN"

Wanneer pups krijgen te veel prikkels krijgen en te weinig tijd om deze te kunnen verwerken spreken wij van oversocialiseren. Pups die opgroeien in een huiskamer klinkt leuk maar kan ook het begin zijn van problemen. De huiskamer is het probleem niet maar wel de hoeveelheid prikkels die daar zijn. Hoeveel mensen bestaat het huishouden, zijn er kinderen, hoe groot is het huis, zijn er vaak veel mensen over de vloer, is er continu veel drukte, hoeveel aandacht word er gegeven aan de pups, hoeveel rust momenten word hun gegeven.

Pups die overladen worden met aandacht en continu in handen zijn, vormen gedragsproblemen voor later. Verlatingsangst is een groot probleem die zich voordoet. Ook het slecht beheersen van de hondentaal wat kan leiden tot angst en agressie.

Elk nest is anders en wij zullen ons dus ook richten op de behoefte van de pups.

Voor u thuis geldt hetzelfde. Elke dag iets anders ondernemen of vragen van uw pup kan teveel zijn, let hier goed op!