ZINDELIJKHEIDSTRAINING

 

Puppen zijn van nature nestzindelijk, zodra ze kunnen lopen, zullen ze het nest verlaten, om zich te ontlasten. Met deze aangeboren eigenschap gaat men verder om het diertje de zindelijkheid bij te brengen. Dit lijkt moeilijk maar het is een kwestie van opletten en logisch denken.

De meeste puppen komen op de leeftijd van zeven/acht weken bij hun nieuwe eigenaar, van belang is dat uw hondje meteen een eigen plaats in huis krijgt. Veel fokkers geven een stuk van de deken/kleed uit het nest mee. Dit is heel verstandig, er zit voor de pup een vertrouwde geur aan en dit helpt beslist om hem/haar sneller op zijn/haar gemak te stellen in de nieuwe onbekende omgeving. Realiseer voor u een pup aanschaft, dat dit een hoop werk met zich meebrengt. Een jonge hond hoort een zegen in huis te zijn, geen ramp want dan bent u verkeerd bezig. Door nauwkeurig op het gedrag van de pup te letten, kunt u zien wat het diertje van plan is. Gaat het hondje. met opgetrokken ruggetje in kringetjes lopen, dan pakt u het op en brengt het diertje buiten. Zo goed als zeker, zal het zich vrijwel onmiddellijk ontlasten. Breng het steeds naar de zelfde plek buiten. Heeft het zijn behoefte gedaan, spreek hem/haar dan lovend toe en geef hem een brokje dat hij lekker vind, neem dan de pup onmiddellijk weer mee naar binnen. Blijf niet met het dier buiten lopen, want dan weet het niet meer waarom hij daar was.

Enkele momenten van ontlasten zijn:

* Vlak na een voeding.
* Meteen na het slapen.
* Vaak na het spelen. ( ook halverwege )
* Voor het slapen gaan

Ik geef mijn pups na 7 uur s'avonds GEEN water meer. Uw pup in een bench laten slapen zodat hij/zij de plek niet kan verlaten werkt erg goed omdat de pup niet snel zijn eigen nest zal bevuilen. ( lees ook "bench training" ) Natuurlijk 's morgens wel vroeg uit de veren om de pup buiten te brengen. Probeer er ritme in te brengen, een hond is een gewoontedier, daarvan kan men profiteren. Mocht een pup, ondanks uw goede zorgen, in een onbewaakt ogenblik toch een 'ongelukje' hebben, straf hem er achteraf niet voor. Hij/zij zal het niet begrijpen, tenzij u het op heterdaad betrapt. ( lees ook "heeft mijn hond een geweten") De pup met de kop door de urine en/of ontlasting halen is taboe, het heeft geen enkele zin. Men kweekt er alleen angst en onbegrip mee. Een paar weken van oplettendheid en consequent te werk gaan, zal u zeker een heel zindelijke hond opleveren, waaraan u nog jaren plezier beleeft.

Mocht ondanks alles de pup na een paar maanden nog niet zindelijk worden, ga dan met het diertje naar de dierenarts, wellicht is er iets niet in orde.